Validare de date (Partea 3) Pe baza unei formule

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.
Am vazut in lectia precedenta ca putem sa stabilim o conditie logica pentru o anumita coloana, astfel incat aceasta (Salariul) sa nu accepte valori mai mici decat 1000.
Am vazut, de asemenea, ca putem crearea unei liste de valori posibile. De exemplu, pentru coloana Starea Civila, utilizatorul sa nu poata sa introduca decat anumite litere: c, n, d, v.
Exista o modalitate mult mai puternica si mai complexa, prin care putem sa stabilim conditii logice in cadrul tabelelor noastre. Aceste conditii logice pot fi gestionate prin intermediul unor formule.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participa la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.
Dorim ca, in coloana ID sa nu putem introduce duplicate (valorile sa fie unice).
Selectam coloana ID si, in tab-ul Data, grupul Data Tools, apasam butonul Data Validation.

In caseta de dialog Data Validation, tab-ul Settings, campul Allow: alegem optiunea Custom, iar in campul Formula: scriem formula =IF(COUNTIF($A$4:$A$25;A4)>1;FALSE;TRUE). Apasam apoi butonul OK.
Daca aceasta formula returneaza valoarea FALSE, atunci Excel va afisa mesajul de eroare, in semn ca avem o valoare duplicata.
Functia COUNTIF, numara cate valori identice cu cea din celula curenta sunt pe coloana ID.

In acest moment, daca pe o celula scriem o valoare care mai exista in coloana ID, se afiseaza mesajul de eroare.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel